Va oferim reteta detaliata a preparatului pe care concurentii din cea de-a doua semifinala a Academiei lui Horia au avut-o de pregatit: “Prepelita la tigaie pe mash de cartofi si praz, langa sos de rosii cherry si panceta”.

 

 


Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 2 prepelite
  • 30 ml de ulei de masline
  • 50 g de unt

Marinada pentru prepelite:

  • 30 g miere de salcam
  • 10 g mustar classic
  • 20 ml sos de soia
  • 20 ml ulei de masline
  • 15 ml otet balsamic de vin alb
  • 1 crengute de rozmarin
  • 1 crengute de cimbru

Mash de cartofi si praz:

  • 400 g cartofi alb noi
  • 1 tulpina de praz
  • 30 g unt 80% grasime
  • 60 ml smanta dulce 15% grasime
  • Sare
  • Piper negru

Sos de rosii si panceta

  • 250 g rosii cherry
  • 50 g pancetta
  • 1 salota mica
  • 1 catel mic de usturoi
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de otet de vin rosu
  • 40 ml de ulei floarea soarelui
  • Sare
  • Piper negru

Mod de preparare:

Amestecati ingredientele marinadei si ungeti prepelitele cu aceasta, pastrand restul pentru mai tarziu.

Puneti cartofii la fiert intr-o casoleta . Taiati prazul fasiute si sotati-l in unt, asezonand soteul  imediat dupa ce prazul s-a inmuiat.

Dupa ce cartofii s-au fiert si s-au racit putin, curatati-i de coaja si faramitati-i, amestecandu-i apoi cu soteul de praz si atata smantana cat sa obtineti un mash dens. Mash-ul rezultat trebuie sa aiba aspect bolovanos, nu fin!

Incingeti cuptorul la temperatura de 200 de grade. Incingeti uleiul de masline , intr-o tigaie incapatoare si asezati prepelitele cu pieptul in jos, rumeniti usor pasarile la foc domol, apoi intoarceti-le pe toate partile. Dupa ce ati intors pasarile pe spate, inmuiati untul in tigaie si acoperiti prepelitele cu acesta, pentru a se rumeni frumos.

Asezati pasarile rumene si sosul din tigaie intr-o tavita de cuptor si coaceti-le in cuptorul preincalzit timp de 10-15 minute. Dupa ce ati scos prepelitele din cuptor, stropiti-le cu restul de marinada si lasati-le sa se odihneasca timp de cateva minute, apoi taiati-le in doua de-a lungul.

Incingeti o craticioara, apoi turnati uleiul si rumeniti usor pancetta si salota tocata, apoi adaugati usturoiul si rosiile taiate in doua. Dupa 2-3 minute, adaugati otetul si zaharul, amestecand usor sa se incorporeze in sos. Adaugati cimbrul, putina apa si condimentele  dupa ce taria otetului nu se mai simte.

Fierbeti sosul 3-4 minute, apoi lasati-l sa se raceasca. Acesta va trebui sa aiba consistenta densa.

Asezati cat mai esthetic sosul intr-o farfurie potrivita, apoi mash-ul de cartofi, peste care veti aseza jumatatile de prepelita.

Ornati preparatul dupa cum credeti! Pofta buna!